Sağlık Kaç Para | Sağlık Ekonomisti Sağlık Ekonomisti: Sağlık Kaç Para

8 Aralık 2015 Salı

Sağlık Kaç Para

Satın Alma Gücü Paritesine Göre OECD ülkeleri toplam yapılan sağlık harcamalarına ($) bakılarak aşağıdaki grafikte kıyaslanmaktadır. Söz konusu grafiğe baktığımız vakit OECD ülkeleri arasından en az parayı harcayan 2. ülke olduğumuzu görmekteyiz.

Kaynak OECD veri Tabanı. Erişim Tarihi:19 Nov 2013 Saat: 12:21

Sadece bu grafiğe bakmak bizi yanıltacaktır. Ülkemiz sağlığa harcanan parasını 2000-2008 yılları arasında % 100 artmıştır. Elbette tüm OECD ülkelerinde harcanan para miktarı yükselmiştir fakat ülkemiz en fazla oranda harcanan parayı yükselten 8. ülkedir. Harcanan para yüzdelerindeki artışı aşağıdaki grafikte inceleyebiliriz.


Kaynak OECD veri Tabanı. Erişim Tarihi:19 Nov 2013 Saat: 12:21

Buradan da görüldüğü üzere giderek iyileşen sağlık göstergelerimiz daha iyi seviyelere gelecektir.

Ayrıca sağlığa harcanan para miktarının direk olarak sağlığı etkileyeceği söylenemez bazen uzun vade de sağlığa etkileri izlenebilir bazense yanlış politikalar izlenebilir. Bu yüzden aklımıza tek soru geliyor. "Ülkemizde sağlığa harcanan paralar doğru yerlere gitmekte mi?"


Doğru yere gitmekte ise neden bizden az para harcayan ülkelerdeki sağlık göstergeleri çok daha yüksek? (Bakınız: http://saglikekonomisti.blogspot.com.tr/2015/12/cok-mu-musrifiz_8.html )


Sadece personelin aldığı maaşlar mı bu farkı oluşturmakta yoksa plansız hizmet ve malzeme alımları, kiralanan binalar, ölü yatırımlar da var mı?




Sayfamızdan haberdar olmak için e-posta adresinizi giriniz.

Beğendi iseniz arkadarlarınızla paylaşabilirsiniz.

Sağlık Ekonomisti
Gönderen: Sağlık Ekonomisti

0 yorum:

Yorum Yaz

Contact Us

Ad

E-posta *

Mesaj *

 
Copyright © . SaglikekonomistiSayfası. All Rights Reserved.
Designed by :Sağlık Ekonomisti